1.jpg
1.jpg
2.jpg
2.jpg
3.jpg
3.jpg
previous arrow
next arrow
Leskovački karnevali

Leskovački karnevali

Poseban doživljaj bile su pokladne večeri, krajem februara ili početkom marta, kada su priređivane karnevalske zabave sa tradicionalnim pokladnim običajem „lamkanjem jaja“.

Prvi karneval u Leskovcu – Ženidba kraljevića Marka – organizovali su i izveli članovi SK „Momčilo“ na Poklade 1929. godine.

Ceo grad je bio na nogama da vidi šarene kostime, suncobrane i maskirana lica.

Leskovački glasnik piše: “povorka se kreće po utvrđenom programu kroz gotovo sve leskovačke ulice ...“. Uveče je u Hotelu „Plug“ priređena karnevalska zabava.
Tridesedih godina, u sedmici između mesnih i Belih poklada, uoči početka uskršnjeg časnog posta, članovi društva „Tradicija“ priređivali su u gradu karneval na kome su se mlađi muškarci prerušavali u kostime.

Svi učesnici karnevala su bili našminkani. U dvorišti i prostorijama kafane „Zlatni Prag“ učesnici karnevala su se svrstavali i u povorci krenuli kroz grad. Sa čuvenim klarinetistom Šefketom i njegovom bleh-muzikom („bandom“) na čelu, i kelnerom Jocom – „dvorskom ludom“, koji je jašući magarca okrenut prema njegovom repu, gledao kroz cediljku za čaj kao kroz monokl, povorka fijakera, kola i pešaka odevenih poput junaka iz srpskog srednjovekovlja, kretala se glavnom ulicom grada, sve do železničke stanice. Uz povorku su išli dežurni na karnevalu sa kasicama za dobrovoljni prilog. Čuvarni Leskovčani su tog dana bili izuzetno darežljivi. Osim priloga, meštani su na dan karnevala posuđivali Odboru sva svoja prevozna sredstva: fijakere, čeza i retke automobile. Opsenarski su delovali uvek gizdavi konji sa mnoštvom praporaka, laštavih uzda i kajasa, i lakirani crni fijaker Žike Stojanovića Dzviske: „alal vera, konji na Žiku Dzvisku pa i ovuj godinu beoše najubavi“. Uz urnebesan smeh okupljenih građana venčanje je obavljeno ispred hotela „Plug“, a završeno je sa „Mnogaja ljeta“ i „besnom igrankom do zore“.

Izvod iz monografije
„Zlatno doba Leskovca 1918-1941“
Zvonimir Šimunec
Mira Ninošević
Veroljub Trajković

 

Ministarstvo kulture
Filmski centar
Leskovac
RTS
Slide 1
Gradjevinar.jpeg
Slide 1
GW
Ministarstvo-DUiLS.jpeg
FHI Zdravlje
Narodno Pozoriste
muzej-leskovac-logo-180.jpeg
Hotel Gros
Etno brvnara Gros
Apostolovic180
DCP Hemigal
OTP banka
Martini Vesto - copy
Moravka pro
Home Centar VERA
Stefaneli Interacional
Lilly drogerie
BENU apoteka
Destilerija Porečje Vučje
Slide 1
Kozarak
Randjelovic.jpeg
Stankovic-D-Sainovac.jpeg
Viatec-Wood.jpeg
DrvoprometKocic.jpeg
Bland.jpeg
DrvoproduktVG.png
ludjo_stil.jpeg
termopellet.png
ABD.jpg
nivan-komerc.jpg
Prima Nova
Zlatan Trag
Budućnost promet
Keramika Leskovac
ZDK Media Bilbordi
Hotel Bell Inn
Dnevni Juga
Kanis
AC Stanković
previous arrow
next arrow