1.jpg
1.jpg
2.jpg
2.jpg
3.jpg
3.jpg
previous arrow
next arrow
Bioskopi zlatnog doba

Bioskopi zlatnog doba

Sastavni deo kulturnog života u Leskovcu bili su bioskopi, koji su u gradu postojali još od vremena okupacije, kada su u hotelu „Solun“ davane bioskopske predstave. Drugi su bioskopi proradili posle rata. Tokom dvadesetih, u Leskovcu je povremeno radilo nekoliko bioskopa, uglavnom u prostorijama kafanama i hotela.

Iz reklama objavljenih povodom božićnih praznika u Leskovačkom glasniku vidimo da su početkom 1925. godine postojala u Leskovcu četiri javna (kafanska) bioskopa: kino „Slavuj“, bioskop „Makedonija“, bioskop hotela „Kruna“ i bioskop u kafani „Štesel“. Početkom tridesetih godina, jedina dva prava bioskopa u Leskovcu, "Slavuj" i "Kostić", naručuju opremu za projekciju ton-filmova.

Gotovo u isto vreme, sredinom maja 1931. godine, Tango ljubavi i Ljubavna Parada, su prvi tonfilmovi prikazani u Leskovcu, u dva konkurentska bioskopa. Posle 1935. otvara se još jedan bioskop, "Korzo", poznat kao „Berdićev bioskop“. Na bioskopskim platnima leskovački ljubitelji filmova mogli su gledati brojna ostvarenja američke i evropske (nemačke, italijanske i francuske) filmske industrije raznih žanrova, a najgledaniji su bili filmovi komičnog i ljubavnog sadržaja. 

U istorijatu leskovačkih bioskopa posebno mesto pripada Dušan Stankoviću Slavuju i njegovom sinu Dragutinu ("Dragi Slavuj"). Ton kino "Slavuj" je imao najkvalitetniji repertoar, na programu bile su prikazivane i ekranizacije opera: "Prodane neveste" Bedžiha Smetene, sa Jarmilom Novotni i Vilijemom Dongrafom, Masneovog "don Kihota" sa Fjodorom Šaljapinom u naslovnoj ulozi. Time su leskovački bioskopi ostvarivali značajnu prosvetnu i kulturnu ulogu.

„Došja prvi nemi film u Leskovac koji se prik'zuje u bioskop kod Dragi Slavujčeta i za vreme predstave Dragi Slavujče je d´vaja komentar na publiku. Eve vidite na onuj ž'nu što gu vidite levo na platno, on'j desno gu je muž. Muž gu mlogo voli i mlogo je dobar i pošten čovek, ali ona droca pa ga radi, jerbo on'j u sredinu gu je švaler. Al na kraj on će gi pretupa za toj što ga rade s's švaleraciju i drugi m'ngupluci.“
(Sećanje Dobrivoja Nikolića Divdike, Beograd)

Izvod iz monografije
„Zlatno doba Leskovca 1918-1941“
Zvonimir Šimunec
Mira Ninošević
Veroljub Trajković

 

 

 

 

Ministarstvo kulture
Filmski centar
Leskovac
RTS
Slide 1
Gradjevinar.jpeg
Slide 1
GW
Ministarstvo-DUiLS.jpeg
FHI Zdravlje
Narodno Pozoriste
muzej-leskovac-logo-180.jpeg
Hotel Gros
Etno brvnara Gros
Apostolovic180
DCP Hemigal
OTP banka
Martini Vesto - copy
Moravka pro
Home Centar VERA
Stefaneli Interacional
Lilly drogerie
BENU apoteka
Destilerija Porečje Vučje
Slide 1
Kozarak
Randjelovic.jpeg
Stankovic-D-Sainovac.jpeg
Viatec-Wood.jpeg
DrvoprometKocic.jpeg
Bland.jpeg
DrvoproduktVG.png
ludjo_stil.jpeg
termopellet.png
ABD.jpg
nivan-komerc.jpg
Prima Nova
Zlatan Trag
Budućnost promet
Keramika Leskovac
ZDK Media Bilbordi
Hotel Bell Inn
Dnevni Juga
Kanis
AC Stanković
previous arrow
next arrow