1.jpg
1.jpg
2.jpg
2.jpg
3.jpg
3.jpg
previous arrow
next arrow
Izgled grada

Izgled grada

Period između dva svetska rata predstavlja vreme intezivnog razvoja Leskovca. Menja se njegov urbani lik, tursku kaldrmu zamenjuje kocka i asfalt. Grad se širi, grade se novi objekti, ubrzava se proces pretvaranja Leskovca od orijentalne čaršije u savremeni evropski grad sa gradskim centrom.

Svoj pravi izgled Leskovac je dobijao strpljivo, ali sigurno, izrastajući od kasabe u moderan industrijski grad koji je zbog većeg broja tekstilnih fabrika dobio naziv "Srpski Mančester". U tom periodu leskovac je centar hemijske, metalske i prehrambene industrije, zanatstva i trgovine.

Ukupno bogatstvo grada cenilo se na više stotina miliona dinara i tvrdilo se da Leskovac može da ishrani još sedam drugih gradova. Grad je imao razvijenu prosvetu, kulturu, umetnost, sportski život i zdravstvo, što mu daje fizionomiju modernog grada. Istovremeno, Leskovac zadržava i svoj tipičan izgled koji je bio mešavina duha turske kasabe i modernih građevina, krivudavih ulica sa turskom kaldrmom i glavnom ulicom sa kockom, sa turskom džamijom i novom crkvom. U Leskovcu su ostali samo vitko minare i stari hodža kao jedini živi dokaz da je u ovim krajevima nekada bilo Turaka.
Leskovac zlatnog doba bio je grad borbe građanskih partija i značajnih političkih zbivanja i borbe između stranaka na izborima, grad radnika i štrajkova.
U dugačkoj glavnoj ulici u doba prosperiteta nikle su lepe trospratne građevine koje su Leskovčani nazivali palatama: Kukareva je obuhvatala radnju i dve fabrike, a počela je da se zida 1923. godine; druga je bila zgrada Laze Jovanovića, industrijalca, koja je završena 1927; treća je trospratnica i pripadala je industrijskom preduzeću Jovana Vlajčića, a završena je u maju 1927. Godine 1928. počele su da se podižu dve nove palate, zgrada Hotela „Kostić“ i Trgovačke banke, koje su završene iste godine. Krajem treće decenije 20. veka podižu se još tri palate. Tonkićeva palata jedna je od najreprezentativnijih zgrada podignutih u centru Leskovca, vlasnika Milana Popovića Tonkića, idustrijalca, sagrađena 1937. Garetova palata, vlasnika Gavrila Cvetkovića, „Gare Ersenovče“, bila je namenjena za izdavanje. I treća palata, proizvodno-poslovne i stambene namene, bila je štamparija „Pokret“ vlasnika Nikole
Petrovića. Građena je u dva navrata, prvobitno je sagrađen prizemni deo sa štamparijom, 1929–1930, a ostali deo objekta 1940. godine.

Izvod iz monografije
„Zlatno doba Leskovca 1918-1941“
Zvonimir Šimunec
Mira Ninošević
Veroljub Trajković

Ministarstvo kulture
Filmski centar
Leskovac
RTS
Slide 1
Gradjevinar.jpeg
Slide 1
GW
Ministarstvo-DUiLS.jpeg
FHI Zdravlje
Narodno Pozoriste
muzej-leskovac-logo-180.jpeg
Hotel Gros
Etno brvnara Gros
Apostolovic180
DCP Hemigal
OTP banka
Martini Vesto - copy
Moravka pro
Home Centar VERA
Stefaneli Interacional
Lilly drogerie
BENU apoteka
Destilerija Porečje Vučje
Slide 1
Kozarak
Randjelovic.jpeg
Stankovic-D-Sainovac.jpeg
Viatec-Wood.jpeg
DrvoprometKocic.jpeg
Bland.jpeg
DrvoproduktVG.png
ludjo_stil.jpeg
termopellet.png
ABD.jpg
nivan-komerc.jpg
Prima Nova
Zlatan Trag
Budućnost promet
Keramika Leskovac
ZDK Media Bilbordi
Hotel Bell Inn
Dnevni Juga
Kanis
AC Stanković
previous arrow
next arrow